Pai is een hippie dorpje gelegen op 135 km van Chiang Mai. Vanaf Chiang Mai kun je ervoor kiezen om met de bus te gaan, dit duurt ongeveer 3 uur. Op aanraden van onze vriend Mark, zijn wij zelf met de scooter naar Pai gereden. Wat een belevenis was dit. Zeker een aanrader. De rit duurt ongeveer net zo lang als dat je met de bus gaat. De heenreis deden wij er 3 uur over en de terugweg 2,5 uur, dit was goed te doen. Ook was de scooter een stuk goedkoper dan de bus. Het huren van de scooter voor 4 dagen kostte ons 650 Bath. Dit is omgerekend ongeveer € 16,-Onze grote bagage hebben we voor deze dagen achter gelaten in ons guesthouse in Chiang Mai, zodat we maar één scooter hoefde te huren. Het is ook mogelijk om met Aya service je bagage te laten brengen naar Pai en bij hun een scooter te huren die je daar weer achter kan laten. Zo kun je als het je niet bevalt op de terugweg de bus pakken naar een ander plaatsje.

van Pai naar Chiang Mai reizen

Guesthouse in Pai

Aangekomen in Pai werden we verwelkomt door de kleurrijke huisjes en meerdere theehuisjes, koffie- en eettentjes. Wat ons als eerste opviel was de relaxte sfeer in het dorpje. Zelf hebben we ervoor gekozen om niet midden in het centrum te verblijven, maar op 10 min loopafstand. De eigenaren van het guesthouse waren net als wij een interracial koppel. Dit was een leuke toevoeging. Het guesthouse zelf had een kleine art galerij met verschillende ontwerpen van locals uit het dorpje. Ook was de familie erg muzikaal wat een hele leuke twist gaf aan het verblijf. Zij nodigde ons uit om mee te gaan naar de Jazz bar op zondagavond. Op deze avond heb je de mogelijkheid om je als artiest of amateur op te geven en een aantal nummers te spelen. Zo genoten wij van verschillende lokale talenten, maar ook van muzikale backpackers. Het guesthouse waar we verbleven heette Easy Guesthouse en kostte ons zo’n €7,50,- per nacht. De omgeving is erg groen, waardoor er veel insecten om het verblijf te vinden zijn. Geen enge insecten, maar het zou niet fijn zijn als je ze in je bed vindt. Neem daarom een goede klamboe mee, hiermee ben je helemaal veilig ’s nachts.

Guesthouse in Pai Thailand

Wat te doen in Pai

1. Chillen bij Chai in Art

De eerste dag zijn we het dorpje te voet gaan verkennen. De eigenaren van het guesthouse hadden ons een hele leuke eigengemaakte informatie folder + plattegrond meegegeven. We werden nogmaals verrast door alle leuke tentjes en lokale mensen. ‘S avonds kwam het met bakken uit de lucht, maar niet getreurd want genoeg hippe tentjes om wat te drinken. We kwamen terecht bij een supergaaf tentje wat heet : Chai in art. Hier verkopen ze heerlijke traditionele Chai tea met vers gebakken cake, brownie en koekjes. (In Nederland zijn wij een groot van fan deze thee bij de Starbucks, en die hadden we wel gemist.) Het tentje is ingericht in een kleurrijke stijl met verschillende zithoekjes en boekenkasten, waar je even heerlijk onderuitgezakt kunt genieten van je thee, wat lekkers en een inspirerend boek.

 

Art in Chai

2. Bezoek de Lodge Cave

De volgende dagen zijn we Pai en omgeving gaan verkennen met de scooter. Er is namelijk ook genoeg te beleven rondom het dorpje. Als je richting het zuiden rijd, rij je richting het plaatsje Mae Hong son. Onderweg vind je borden met daarop drie verschillende caves. Wij kozen ervoor om de Lodge Cave te bezoeken. Als je hier aankomt zul je denken dat je moet betalen. Dit klopt op zekere hoogte. Je kunt namelijk de cave op twee manieren bekijken. Wij kozen ervoor om er zelf lopend in te gaan met een zaklamp zonder gids. Dit is mogelijk zonder te betalen, alleen zie je een veel kleiner deel van de cave. De tweede manier is om met een bamboovlot er doorheen te varen, waardoor je veel meer te zien krijgt (de grot is namelijk wel een paar kilometer lang). Dit kost je wel geld, want hier heb je een gids bij nodig. Als je dit wilt doen zorg er dan voor dat je met 3 personen bent. Er kunnen namelijk op 1 vlot 3 mensen zitten en je betaalt per vlot. Wij vonden de grot bezoeken op eigen houtje juist een hele spannende belevenis. Het is namelijk muis stil in de grot en het is per aantal meter aftasten waar je heen kunt lopen. Wees niet bang dat je verdwaald, want het pad loopt in een rondje en brengt je weer terug naar de uitgang.

Lodge Cave in Pai Thailand

3. Hot Springs

Als je wilt genieten van een heerlijk warm bad midden in de jungle, is dit mogelijk. Net iets buiten Pai kun je namelijk verschillende Hot Springs vinden. Je hebt toeristische locaties maar ook de minder ontdekte spots. De zelfde weg als richting de caves, kom je een van deze minder ontdekte hot springs tegen. Wees voorbereid want de weg er naar toe is een hele uitdaging. Je zult een klein bedrag moeten betalen van 20 Bath per persoon, als je met de scooter bent kost dit je nog een keer 20 Bath extra. In totaal was dit voor ons 60 Bath, dat is omgerekend zo’n €1,50,-. Prima te doen dus, en je geld zeker waard. Wij hebben hier heerlijk een middagje doorgebracht en geslingerd aan een liaan als Tarzan, om ons in het warme water te laten vallen.

Tips hotsprings Pai Thailand

4. Pai Canyon

Als je richting het noorden rijd, weer terug richting Chiang Mai eigenlijk, kom je een van de leukste gratis bezichtigen van Pai tegen, de Pai Canyon. Dit is een kleine versie van de echte Canyons in Amerika. Als je dit wilt bekijken ga dan vooral met zonsop- of ondergang. Rond dit tijdstip zijn de Canycons op zijn mooist. Onze voorkeur gaat uit naar zonsopgang, omdat het dan iets minder vol staat met toeristen en je prachtige plaatjes kunt schieten. Als je iets verder door rijd kom je de Memorial Bridge tegen. Dit is een mooie, groene brug uit de tweede wereldoorlog. Zeker de moeite waard om even een stop te maken.

Pai Canyon in Thailand

5. Pai Walking Street

Deze dingen deden we gedurende de dag omdat er elke avond een hele leuke avondmarkt wordt gehouden op de walking street van Pai. (en omdat het iedere avond vrij snel donker is, en je niet meer te ver op de scooter wilt rijden.) Hier kun je heerlijke thaise gerechtjes, pancakes en nog veel meer lekkers scoren. Op de markt vind je ook andere leuke kraampjes. Veel locale mensen verkopen hun eigen gemaakte spulletjes, wat het heel speciaal maakt en anders dan de rest van Thailand. Zelf hebben we een mooie tekening gekocht van een jongen die het ter plekke op straat aan het tekenen was. Deze gaan we mooi inlijsten, zodat we terug kunnen kijken op een fanatische tijd.

6. Fai Fai Pai

De straat van ons guesthouse had een hele leuke uitstraling. De tentjes die er zaten hadden erg hun best gedaan om er tof uit te zien op een hele creatieve manier. Neem hier zeker even een kijkje. Ook dronken wij hier de lekkerste fruitshake ever! De naam van dit tentje is Fai Fai Pai. Een klein stukje naar links vind je een groot grasveld waar een lokalemarkt plaats vind. Dit is iets afgelegen van centrum, waardoor er meer lokalen mensen zijn, wat wij er heel leuk aan vonden.

 Fai Fai Pai

Genoeg redenen dus om een bezoekje te brengen aan dit heerlijke rustgevende, maar ook energiegevende dorpje! Je kunt weer helemaal opgeladen vol happiness verder.

Heb jij nog andere tips voor Pai? Of een leuke ervaring? Reageer hieronder, wij vinden het leuk om jullie ervaring te horen!