Pulau Tioman is één van onze favoriete bestemmingen in Maleisië. Deze groep eilanden aan de Zuid Chinese Zee is ideaal voor een paar dagen eilandhoppen, hangmatchillen of om te snorkelen en duiken. Samen vertrokken we vanaf Kuala lumpur naar Tioman waar we een week zouden verblijven. Vanaf het moment dat we op de boot stapten overtrof deze vakantie onze verwachtingen.

Wuivende palmbomen, helder blauw water, witte stranden en rond het eiland heb je een schitterende onderwaterwereld. Tioman is zonder twijfel het mooiste eiland dat wij ooit hebben gezien. Het hele eiland is bedekt met een dichte jungle; en alleen tussen de kleine dorpjes langs de kust lopen paden en wegen. Het geeft je het gevoel van een onbewoond paradijs. Niet alleen door haar schoonhei d maar omdat je afgesloten bent van de drukte en van de buitenwereld. Ideaal om jezelf weer helemaal op te laden.

Wat te doen op Tioman

Ondanks dat Tioman een prachtige plek is waar je komt voor je rust, is er genoeg te doen.

Wat te doen Tioman Island

Snorkelen en duiken op Tioman islands

Terwijl Roos in de zon lag en haar best deed om iets meer op haar vriend te lijken, ging Guleed de onderwater wereld van Tioman verkennen. Hij keek zijn ogen uit toen hij tussen de meest tropische en kleurrijke vissen zwom die hij ooit heeft gezien. Er waren zoveel verschillende dieren te zien. Gekleurde vissen, roggen, schildpadden en zelfs Nemo en Dory. Het is dan ook een perfecte duik- en snorkelbestemming in Azië.

Ook voor het behalen van je Padi is het een ideale locatie omdat het relatief goedkoop is. Meestal betaal je rond €19,- voor een duik (inclusief gebruik van apparatuur en dergelijke). Het volgen van een PADI OW (Open Water Diving Course) kost ongeveer rond de 200 euro, maar bedenk je wel dat je hiervoor ten minste 5 dagen op het eiland moet verblijven, wat geen straf is 😉

Chillen bij Salang

Salang was voor ons de juiste combinatie van to do’s, gezellige restaurantjes, genoeg accommodatiekeuze en rust. Wij bleven hier ook lekker vijf dagen hangen. De locals waren ontzettend leuk en deelden hun verhalen en kokosnoten met ons. Ook waren ze super geïnteresseerd in hoe we in Nederland leven en waar we allemaal zijn geweest. De mooiste stranden van Tioman vind je bij Salang met extreem helder water dat bijna stil ligt. Ook zie je tijdens het snorkelen overal de meeste kleurrijke vissen die je ooit hebt gezien.

Salang Tioman Island

Salang Tioman Island

Geniet van de zonsondergang met haar prachtige kleuren

zonsondergang Tioman Island

Eilandtours

Rondom Tioman liggen verschillende kleine eilandjes waar je dagtripjes naar toe kan nemen. Daarom raden we je aan om met één van de verschillende eilandtours een hele dag de mooiste plekjes te verkennen. Je gaat dan snorkelen en een aantal stranden bezoeken op verschillende eilanden. Ideaal om in korte tijd veel van de omgeving te zien.

Tekek – enige pinautomaat

De ‘hoofdstad’ van Tioman is Tekek, maar heeft niet echt een strand. Het is een klein dorp met een paar honderd inwoners. Hier heb je de luchthaven, wat supermarktjes en wat tax-free winkels. De ferry vanaf Mersing komt hier aan. Ook heb je hier de enige pinautomaat op het eiland. Dus zorg dat je genoeg cash mee hebt. 

Overnachten op Tioman

Tioman heeft een flink aantal prachtige resorts en hotels, variërend van luxe chalets aan een privé strand tot simpele hostels. Zelf verbleven wij in een hutje aan het strand. Het was voorzien van alle basics die we nodig hadden: een ventilator, een bed, een badkamer met toilet en douche. Het kostte ons 10 euro per nacht. Maar als je niet maanden gaat backpacken raden we aan om een van de luxe chalets te nemen. Zo kan je optimaal genieten van je vakantie.

Reis info Tioman Islands

  • Beste reistijd: juni t/m augustus.
  • Visum: Benodigd bij verblijf langer dan 30 dagen
  • Goedkoopste vliegticket aanbieder: WTC.nl – World Ticket Center
  • Leuke hotel en hostel deals: Booking.com

Hoe kom je er?

Wij hebben vanaf Kuala Lumpur de bus gepakt naar het vissersdorpje Mersing. Dit duurde ongeveer 6 uur. Hiervandaan vertrok onze boot naar Tioman.

Ook er is een optie om vanaf Kuala Lumpur naar Tioman te vliegen. Echter is Berjaya Air de enige luchtvaartmaatschappij, die vliegt op Tioman. Jammer, want door de monopoly positie zijn de prijzen van de tickets hoog. De kosten voor een enkele reis bedragen circa RM 448 (€95) en de vliegduur is 55 minuten.

Privacy Preference Center