De Inle lake in Myanmar is een van de redenen waarom je een bezoek moet brengen aan Myanmar. Dit is een gigantisch meer van 22 km wat, naast Bagan, een populaire bestemming is voor toeristen. En dat is niet zonder een reden. Er is zo veel te zien en te ervaren op en rondom de Inle lake. Vooral voor backpackers is het een ideale stop in Myanmar. Om er veel te zien hoef je namelijk niet veel te betalen. Het meer is  vooral bekend om de traditionele vissers die met één been pedellen. Zo hebben ze hun handen vrij voor hun visnetten. Het prachtige meer, de karakteristieke vissers en de mooie grote bergen zorgen ervoor dat de Inle Lake een van de top bestemmingen is in Myanmar. Je kan vanaf Kalaw een trekking doen naar de Inle Lake.

Wat te doen op en rondom de Inle lake?

Inle meer Myanmar

Boottocht Inle Lake

De Inle lake kun je het best verkennen met een boottocht. Dit kan je bij de haven regelen. Je betaalt 18 dollar voor een boot. Om die reden raden wij jullie aan om met een groep te gaan. Uiteindelijk betaalden we 6 euro per boot. Tijdens de boottocht volgen ze een standaard route waarbij je onder andere langs de beroemde vissers, verschillende lokale markten, sigarenmakers, een weverij, een  zilversmid,  en niet te vergeten – de longneck ladies. De longneck ladies vonden wij toch veel de meest toeristische attractie die we in Myanmar hebben gezien. Je ziet twee vrouw en twee kleine meisje op een bankje zitten en hier kunnen toeristen dan een foto van maken.  Hieronder zie je een foto van ze. Zo heb je het al gezien en kan je namelijk deze poppenkast overslaan.

Longneckvrouw Myanmar

Wij hebben meer van de mooie omgeving en de bergen rondom het meer genoten dan van de boottocht . De boottocht was naar onze mening erg toeristisch. Het werd meer een rondleiding langs alle winkels. Wel zijn we veel reizigers tegengekomen die de mogelijkheid hadden om hun eigen route samen te stellen. Dit raden wij jullie zeker aan.

Al met al vonden wij de boottocht erg leuk om te doen en zo de Inle Lake te verkennen. Alleen vinden we het erg jammer dat het toegenomen toerisme op de Inle lake de authentieke ervaring deels weg heeft genomen.

Fietstocht rondom de Inle Lake

Naast de boottocht is het leuk om een fiets te huren en de dorpjes om de Inle Lake te verkennen. Dit deden wij samen met drie andere backpackers die wij tijdens de trekking naar de Inle lake hebben ontmoet. Dit was minder toeristisch dan de boottocht. Je ervaart echt de cultuur en ziet hoe ze leven op het platteland. Daarnaast kan je ook naar een wijnproeverij. Dit ligt ongeveer een kwartiertje fietsen van Nyaung Shwe.

Nyaung Shwe

Nyaung shwe tips

Als je de Inle lake gaat bezoeken, verblijf je waarschijnlijk in Nyaung Shwe. Dit is een dorpje waar de meest levendige sfeer in het Inle Lake gebied te vinden is. Hier verblijven de meest toeristen die het meer willen bezoeken. Wij vonden dit veruit het leukste dorpje in Myanmar. In plaats van twee dagen zijn we er zes dagen gebleven. Het is echt een backpackers dorpje in wording. Hiervandaan ondernamen we allerlei activiteiten op en rondom de het meer.

Rollerskaten in Nyaung Shwe.

rollerskaten Nyaung shwe

In Nyaung Shwe kan je ouderwets rolschaatsen. Dit leek ons leuk om te doen. We huurden twee paar rolschaatsen voor twee euro. Het was wel even wennen maar het is niet veel anders dan schaatsen. Wel willen we je meegeven om de eerst keer (als je niet kan rolschaatsen) in de middag te doen. Dan het is niet zo druk en heb je alle tijd om eraan te wennen . Echter leeft het in de avond op en lijkt het meer op disco rolschaatsen. Dit vonden wij zelf veel leuker. Vooral omdat er alleen maar lokale mensen aan het rolschaatsen zijn. Zij zijn erg open en proberen je zoveel mogelijk te helpen.

Eten in Nyaung Shwe

Innlay Hut

Er is genoeg keuze aan restaurants in Nyaung Shwe. Wij waren voornamelijk in de Innlay hut te vinden. Dit is naar onze mening het beste restaurant waar wij  tot nu toe hebben gegeten. Ook zijn de twee eigenaren, Kumar en zijn moeder, super leuke mensen. Zij hebben zoveel passie voor koken en doen echt hun best om je de beste maaltijden te geven.
Wat je zeker moet proberen is de Samosa. Dit is een soort van een loempia maar dan gevuld met vlees en allerlei kruiden. Heel lekker! Dit is ook een beroemd gerecht in Somaliland. Volgens Guleed is het de beste Samosa die hij ooit heeft gegeten. En hij heeft er heel wat op 😉

Innlay hut
Na het lekkere eten trokken we onze stoute schoenen aan en vroegen we of ze een kookles willen geven. Dit deden ze normaal niet, maar Kumar wilde wel gratis een kookles geven voordat ze open gingen. Het was echt super leerzaam en zijn moeder is hilarisch! Uiteindelijk gaven we toch allemaal 15 euro per persoon voor de kookles. De kookles raden we jullie dan ook aan!!

Chillax Bistro

Chillax Bistro biedt verschillende westerse en lokale gerechten. Hier kan je ook terecht voor een drankje of een cocktail. Je kan bij Chillax genieten van wifi. Dat was overal in Myanmar vaak niet het geval. Wij waren hier dan ook vaak te vinden om te skypen met het thuisfront. Het merendeel van het personeel spreekt goed Engels en zijn vriendelijk en behulpzaam. Je kan ook aan de eigenaar vragen welke bezienswaardigheden er rondom het dorpje zijn. Zo zijn wij eigenlijk op het idee gekomen om te gaan fietsen rondom Nyaung Shwe.

Hotel Inle Lake

Er zijn verschillende hotels te vinden op de Inle lake zelf, maar deze zijn ontzettend duur. De meeste toeristen verblijven in Nyaung Shwe. In dit dorpje verbleven wij in het Joy hotel . Het is een heel basic hotel. Wij betaalden 15 euro per nacht en het ontbijt was inbegrepen. Wel hebben ze een leuk terras om te chillen en andere reizigers te ontmoeten. Daarnaast regelde het personeel alles waar we om vroegen en waren ze heel gastvrij. Wel heb je slechte wifi en komen je Whatsapp berichten maar net door. Als je een paar maanden lang gaat backpacken dan raden we je aan om hier te verblijven. Maar wil je gewoon voor paar weken op vakantie dan kan je beter een luxe hotel boeken. Je hebt namelijk in Nyaung shwe vaak te maken met stroomuitval. De luxere hotels hebben een generator en hebben tijdens stroomuitval gewoon elektriciteit. Op Tripadvisor kun je deze luxe hotels vinden.

Privacy Preference Center