We verblijven in Sanur bij Homestay Taman Bali. We worden ontvangen door een ontzettend vriendelijke man, de kamers zijn van alles voorzien en vooral: schoon. Heel fijn. Er is geen zwembad of andere poespas, maar dat hoeft ook niet want we komen hier om te duiken!

hotel taman homestay bali

Joe’s Gone Diving in Bali

We gaan op dag 1 richting Joe’s Gone Diving voor de eerste dag van de Padi cursus. Sommige van ons hebben deze al op zak, andere willen deze vakantie graag hun Padi halen. Dag 1 speelt zich af in het zwembad om kennis te maken met de uitrusting en alle procedures die onder water plaats vinden. Hoe communiceer je onder water? Wat als je duikbril los komt? Wat als jij of je buddy zonder lucht komt te zitten? Heel leerzaam dus voor een veilige duik! We ontdekken dat er ontzettend vriendelijke mensen en vooral ook heel enthousiaste mensen met een grote passie voor duiken bij deze duikschool werken. Erg leuk!

 Joe's Gone Diving

Padi halen in Bali

Dag 2 maken we een duik in de zee. De Padi cursus gaat door, zij zullen onder water in zee hun oefeningen uit moeten voeren. Diegene met duikervaring gaan mee met de cursisten onder water voor een plezier duik. We rijden 2 uur met een busje richting Tulamben, om te duiken bij het USAT Liberty wrak. Het personeel dat met ons mee gaat is wederom ontzettend vriendelijk, en alle duikspullen worden voor ons klaar gezet. Leuk weetje over deze duikplek: In januari 1942 werd dit schip door een Japanse onderzeeër getorpedeerd in de buurt van Lombok. Het schip was beschadigd maar zonk niet. De VS hebben geprobeerd het schip te verslepen richting Singaraja maar het begon uit elkaar te breken en strandde uiteindelijk bij de kust van Tulamben. Later is het schip door de vulkaanuitbarsting van Mount Agung van het strand de zee in gerold. Dit wrak ligt tussen 5-35 meter diep en is dus voor iedere duiker leuk om te bekijken. Het wrak is een thuis geworden voor veel koraal en vis, erg mooi om te zien! Na de duik lunchen we met het hele gezelschap en rijden we weer 2 uur terug richting Sanur. Lekker slapen in de auto, want van duiken wordt je moe..

duikschool in bali

Padang Bay

Dag 3 rijden we in 45 minuten richting Padang Bay voor 2 duiken. De Padi cursisten hoeven nog maar een paar oefeningen te doen en de rest van de tijd is vooral plezier hebben onder water. Alles wordt weer voor ons klaar gezet, de duikflessen aan de trimvesten aangesloten en we gaan samen een klein bootje op (traditionele Balinese Jukung) om richting de duikplek te varen. De eerste duik vind plaats bij Blue Lagoon, de naam zegt het al: prachtig blauw water met mooi koraal. De tweede duik was bij Jupen, hier ligt een klein wrakje onder water en ook weer veel mooi koraal en allerlei visjes. We zien heel veel nemo’s, schildpadden, lionfish, triggerfish, krabjes en nog veel meer. Na het duiken lunchen we heerlijk een vol bord met rijst en rijden we daarna weer richting Sanur. 3x raden wat wij deden in de auto.. ZZzzz

Bij aankomst op de duikschool tekenen we onze logboek en krijgen we alle stempels van de duikschool. De cursisten zijn allemaal geslaagd voor hun Padi dus zijn nu officeel gecertificeerde duikers!

duikles

Nusa Penida Manta Point

Dag 4. Dit moet onze dag worden. We rijden 5 minuten naar de haven van Sanur en stappen daar op een speedboat naar Nusa Penida. We gaan duiken bij Manta Point. Als alles volgens planning gaat dan gaan we hier Manta’s zien met een spanwijdte van 3-4 meter! Hier hebben we heel erg lang naar uit gekeken dus we duimen dat we die gaan zien! We stappen vol enthousiasme op de boot maar de zee geeft ons hoge golven. De halve crew op de boot is zeeziek en staat bij aankomst op manta point op het punt om over de railing hun maaginhoud naar buiten te gooien. Zo snel mogelijk het duikpak aan en het water in, want hoe gek het ook klinkt: in het water heb je geen last van de zeeslag en gaat de misselijkheid over. Als iedereen in het water drijft en de magen zijn gekalmeerd zakken we naar beneden en komen er direct 3 enorm grote manta’s voorbij zwemmen. WAUW! Wat een prachtige beesten om te zien. Dit maakt alles weer goed! We hangen 45 minuten onder water en zien in totaal ongeveer 20 manta’s voorbij zwemmen. Zodra we weer boven water zijn is iedereen reuze enthousiast en varen we verder naar Crystle Bay. Deze dankt zijn naam aan het kristal heldere water, maar dit komt vooral omdat er water uit de bergen door zee stroomt dat ijs koud is! Na 40 minuten onder water krijgen we het koud en springen we snel weer in de boot, terug in de warme zon.
We varen terug naar Sanur met een prachtige ervaring op zak! We eten gezellig met iedereen nog een heerlijke maaltijd bij de duikschool en bedanken iedereen voor de fantastische ervaringen en de vriendelijke service.

Duiken in Bali is fantastisch, dat is een ding dat zeker is!