Bagan is een mysterieuze stad in Myanmar. De stad was vroeger de hoofdstad van Myanmar en heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa’s ter wereld. Het is misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid van het land. Sinds de 9e eeuw heeft de tijd hier stil gestaan. Dit kun je vooral zien aan de duizenden oude boeddhistische tempels die over de stad verspreid zijn. De ene tempel vonden wij nog unieker dan de ander.

Entreeticket Bagan

Om Bagan binnen te komen, moet je een entreeticket kopen van 30 duizend kyatts. Die betaal je bij aankomst met de bus. Het kan zelfs voorkomen dat je het tijdens de busrit moet betalen. Dus zorg voor voldoende geld op zak.

Hotels Bagan

In de directe omgeving van Tempels vind je relatief dure hotels. Daarom verbleven wij in het dorpje Nyaung-U ten noordoosten van Bagan. Wij verbleven in het schone Zfreeti Hotel. Wij hebben hier onze E-bikes gehuurd. In de vier dagen dat we in Bagan waren hebben we hier heel wat kilometers op gemaakt. Daarnaast vonden wij het heel fijn dat het hotel een zwembad met ligstoelen had. Ideaal om bij te komen van een heel dag tempels/bergen?? beklimmen. Het ontbijt op het dak maakt ons verblijf toch wel af. Het enige minpunt was dat de wifi niet zo snel was, maar dat was het bijna overal in Myanmar.

Bezienswaardigheden Bagan

bagan bezienswaardigheden

Huur een fiets of E-bike in Bagan

Tijdens ons verblijf in Nyaung-U gingen we op ontdekkingsreis met e-bikes langs alle tempels. Wij kunnen je net alles veel reisblogs een overzicht geven met welke tempels je allemaal moet bezoeken, maar dat verpest naar ons mening wel een beetje het avontuur om zelf een unieke tempel te vinden. Wij hadden om die reden ook bewust geen gids genomen (doen we eigenlijk nooit).

Het is gewoon veel fijner om zelf op avontuur te gaan. De meeste beroemde tempels zijn vaak ook de tempels waar alle toeristen bij elkaar komen. Dit is vervelend omdat je geen foto’s kan maken zonder gephotobombed te worden door andere toeristen.

Zonsopgang en Zonsondergang Bagan

Zowel de zonsopgang en zonsondergang zijn aanraders. De zonsopkomst is toch vaak wel het ultieme hoogtepunt van Bagan. En voor ons was het niet anders. Het is moeilijk te beschrijven wat er door je heen gaat als de zon en een laagje mist de oude tempels een sprookjesachtige sfeer geven. Het was zelfs zo mooi dat we gewoon vergaten te fotografen.

Maar ook de zonsondergang was een magisch moment. Na ongeveer twee weken Myanmar en drie maanden Azië kunnen we wel zeggen dat Bagan de mooiste zonsondergang heeft van heel Azië! Wij konden onze dag niet mooier afsluiten. Gelukkig hoeven we niet de zonsondergang te beschrijven en kun je die zelf hieronder zien.

Zonsondergang Bagan bagan sunset

Huur een paardenkoets in Bagan

Wij zijn normaal tegen paardenkoetsen, maar in Bagan vinden we dat de meeste baasjes goed voor hun paarden zorgen. Je kan een paardenkoets huren en je rond laten rijden langs alle mooie tempels. Dit hebben wij zelf niet gedaan omdat we de e-bike te leuk vonden. Maar we kwamen wel veel reizigers tegen die dit ontzettend leuk vonden. Zij vonden de locals uitstekende gidsen die ze naar de mooiste plekjes hebben gebracht. Het kost je 18 dollar om een hele dag rond te laten rijden en je een koning(in) te voelen. Just like back in the days!

Bagan paard

Ballonvaart Bagan

Één ding wat we jammer vinden is dat we geen ballontocht hebben kunnen doen in Bagan. Het was niet de tijd van het jaar. Onder ballonvaarders staat deze ballonvaart in Bagan bekend als een van de mooiste ter wereld. Over de veiligheid wordt er vaak getwijfeld omdat het in Myanmar is, maar veruit de meest piloten zijn goed getraind en komen uit Engeland. Volgens veel vrienden die het wel hebben gedaan, is de ballonvlucht het geld meer dan waard!

ballonvaart bagan

De Beste tijd om Bagan te bezoeken

Bagan is het grootste deel van het jaar lekker warm. De beste tijd om de stad te bezoeken is tussen november en februari, wanneer de temperatuur rond de 30 graden ligt. Vermijd zoveel mogelijk de maanden maart en mei, dan kunnen de temperaturen oplopen tot 43 graden. De kans op neerslag is het hoogst in juni en oktober. Wij raden je wel aan om tijdens een volle maan Myanmar te bezoeken. Hier vinden alle lokale festivals plaats.

Privacy Preference Center